torstai 11. kesäkuuta 2009

Suklaakakku


Tällä ohjeella tulee suhteellisen iso kakku - mutta niin hyvä että se varmasti tulee syödyksi. Paksulla kuorrutteella on helppo paikkailla kakkupohjan epätasaisuuksia.
Kakun voi tehdä hyvin jo edellisenä päivänä ennen tarjoilua. Jos teet suklaakoristeita, ne kannattaa tehdä jo useampaa päivää etukäteen.
Pohjan alkuperäinen ohje Inna Somersalon kirjasta Yllin kyllin herkkuja ja kuorrutteen ohje muunneltu Jennifer Donovanin kirjasta Suklaa - 365 vastustamatonta makuelämystä.

Pohja
4,5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
2 dl sokeria
50 g margariinia
100g tummaa suklaata
4 dl soijamaitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata margariini ja suklaa, lisää niihin soijamaito ja sitten kuiva-aineseos. Kaada voideltuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa 40-50 min.

Kuorrute
200 g tummaa sulaata
50 g margariinia
n. 5 dl tomusokeria
1 dl kauravispikermaa
2 rkl rommia
1 tl jauhettua vaniljaa tai vaniljasokeria

Sulata suklaa ja margariini varovasti mikrossa. Sekoita sitten kaikki aineet keskenään (ei haittaa jos tässä vaiheessa jää paakkuja). Vatkaa lopuksi kuohkeaksi sähkövatkaimella.

Lisäksi
1 tlk (n. 400 g) aprikoosihilloa
3 dl kahvia tai appelsiinimehua kostutukseen

Leikkaa kakku kahteen osaan. Laita alapuolisko tarjoilulautaselle, kostuta puolella kahvista/ mehusta ja levitä päälle aprikoosihillo. Laita toinen puolikas päälle ja kostuta. Levitä kuottute päälle. Koristele (ks. alla) ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli ennen tarjoilua.

Kuviolliset suklaakoristeet

1 tl vettä tai vaaleaa mehua
n. ½ dl tomusokeria
50 g tummaa suklaata

Sekoita vesi ja tomusokeri niin että saat sopivan paksuista kuorrutetta. Pursota tai levitä lusikalla kuvioita leivinpaperille. Anna kovettua kokonaan (useita tunteja tai yön yli).
Sulata suklaa ja levitä se tomusokerikuvioiden päälle. Laita jääkaappin jähmettymään.
Kun suklaa on kovettunut, lohko sopiviksi paloiksi ja asettele kakun päälle (ennen kuin kakun kuorrute on jähmettynyt).
Jos haluat säännöllisen muotoisia paloja painele rajat veitsellä tai muotilla puolijähmettyneeseen suklaaseen.

Kuvissa koristeiden tekeminen vaihteittain.

3 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen kakku ja erityisen hauskat ovat nuo suklaakuviot!

    VastaaPoista
  2. Aivan mahtavia nuo suklaakoristeet :)

    VastaaPoista
  3. Idea on itseasiassa yhdestä Intohimona suklaa -kirjasta. Siinä neuvottiin tekemään tollasia kuvioita erivärisistä suklaista, mutta vegaaniversio onnistuu tolleen sokerikuorrutteesta ilman kalliita riisisuklaita.
    Joskus voi kokeilla mitä tulis jos laittais siihen sokerimösnään jotain väriä. ;)

    VastaaPoista