sunnuntai 30. elokuuta 2009

Omena-mantelikakku


Makea jälkiruoka syksyn juhliin ja kaikille tavalliseen omenapiirakkaan kyllästyneille.
Täyteet kannattaa tehdä hyvissä ajoin jäähtymään, esimerkiksi kakun paistumista odotellessa. Kreemin täytyy olla jääkaappikylmää ennen margariinin lisäämistä.
Kreemin ja kinuskin ohjeet Inna Somersalon kirjasta Yllin kyllin herkkuja.

Pohja
3 dl vehnäjauhoa
1,5 dl speltti- tai grahamjauhoa
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl sokeria
50g margariinia
4 dl soijamaitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata margariini ja sekoita se soijamaitoon. Yhdistä. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa n. 30 min kunnes väri on kaunis eikä kokeilutikkuun tartu taikinaa.

Omenahilloke
n. 10 pientä omenaa
1 rkl kanelia
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl sokeria

Kuori ja pilko omenat - mitä pienemmiksi sen nopeammin keittäminen käy. Laita kattilaan omenat ja pikkutilkka vettä. Keitä kunnes omenat alkavat soseutua. Lisää loput aineet, sekoita ja jätä jäähtymään.

Kinuski
1 dl kaurakermaa
2 dl sokeria
1 rkl siirappia
½ rkl margariinia

Mittaa aineet margariinia lukuunottamatta kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Jätä sitten kiehumaan hiljaisella lämöllä silloin tällöin sekoitellen 30-40 minuutiksi, kunnes kinuski paksunee. Lisää margariini ja anna jäähtyä. Jos kinuski jäi liian löysäksi, jäähdytä se jääkaapissa.

Mantelikreemi
3 dl soijamaitoa
3 rkl maissitärkkelystä
1 dl sokeria
150 g mantelimassaa (mahdollisimman suuri mantelipitoisuus)
ripaus suolaa
50 g margariinia

Vispaa kylmä soijamaito ja maissitärkkelys sekaisin kattilassa. Murenna mantelimassa sekaan, lisää sokeri ja suola. Kiehauta koko ajan sekoittaen, niin että mantelimassa sulaa ja seos paksunee. Jäähdytä hyvin jääkaapissa.
Vatkaa margariinia hetki sähkövatkaimella ja vatkaa se siten käsin kreemin joukkoon. Tuloksena pitäisi olla vaaleaa suht kuohkeaa kreemiä. Laita jääkaappiin odottamaan.

Lisäksi
200 g marsipaania
3 dl omenamehua + 1 rkl amarettoa

Kokoa kakku näin: Leikkaa siihen yksi väli. Päälipuolen siirtäminen käy helposti kun liu'utat sen alle irtopohjavuuan pohjan. Kostuta alapuoli omenamehun ja amaretton sekoituksella ja levitä päälle omenahilloke ja kinuski (halutessasi säästä osa kinuskista koristeluun).
Laita toinen puoli päälle ja kostuta sekin. Levitä kreemi kakun päälle ja sivuille.

Kaulitse marsipaani leivinpaperin päällä tomusokerin avulla kakkupohjaa isommaksi levyksi. Nosta kaulimen avulla kakun päälle, asettele varovasti reunat.
Koristele esim. marsipaanista muotoilluilla omenilla.
Jätä vähäksi aikaa tai yön yli jääkaappiin jäähtymän ennen tarjoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti