maanantai 16. marraskuuta 2009

Linssimureke ja uunijuureksia


Herkullista talviruokaa. Ohjeet ovat noin viidelle hengelle, jos teet juureksia yhden keskikokoisen uunivuoallisen.
Linssimurekkeen ohje on sovellettu Marianne Kiskolan keittokirjasta Papu, porkkana ja hillopulla.

Linssimureke

2 dl punaisia linssejä + vettä keittämiseen
2 salottisipulia
3-4 kynttä valkosipulia
1 porkkana
½-1 kesäkurpitsaa
öljyä paistamiseen
1 dl perunajauhoa
1 dl seesaminsiemeniä
1-2 tl pippuria
1 tl tandoori/ garam masala -mausteseosta
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyrettä

Keitä linssit ja valuta ylimääräinen vesi huolellisesti pois.
Kuori ja silppua sipulit ja raasta vihannekset ja kuullota näitä hetki öljyssä pannulla.
Soseuta kaikki aineet tehosekoittimessa. Lisää tarvittaessa öljyä, vettä tai perunajauhoja sopivan rakenteen aikaansaamiseksi.
Muotoile taikinasta mureke leivinpaperoituun uunivuokaan ja paista noin puoli tuntia 175 asteessa.


Uunijuurekset

erilaisia juureksia, esim:
- 4 isoa perunaa
- 3 porkkanaa
- 1,5 bataattia
- pala lanttua
margariinia vuoan voiteluun
runsaasti rosmariinia ja basilikaa
hieman suolaa
oliiviöljyä

Kuori ja pilko juurekset sopiviksi kuutioiksi (huomioi erilaiset kypsymisajat - esim. perunat kannattaa jättää vähän isommiksi ja lanttu pilkkoa vähän pienemmiksi). Voitele uunivuoka ja laita kaikki juurekset sekaisin siihen. Ripottele päälle mausteet ja valuta lopuksi tilkka öljyä tasaisesti juuresten päälle.
Paista 30-45 minuuttia 180 asteessa kunnes juurekset ovat sopivan kypsiä (kokeile tikulla). Käy hämmentämässä ainakin kerran paistamisen aikana.


Soijajuustokastike

½ dl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
n. 3 dl vettä
1,5 dl soija- tai kaurakermaa
½ pkt soijajuustoa (Cheezly)
suolaa ja mustapippuria

Kiehauta öljy ja jauhot. Lisää vesi ja soija- tai kaurakerma sekä raastettu soijajuusto. Kiehauta kunnes kastike suurustuu ja soijajuusto sulaa kokonaan. Lisää tarvittaessa nestettä, jos kastike on liian paksua. Mausta suolalla ja pippurilla.

2 kommenttia:

  1. "Keitä linssit..." Kuinka kauan?

    VastaaPoista
  2. Pakkauksen ohjeen mukaan, yleensä kymmenisen minuuttia. :)
    Tämän ohjeen taikinaa muuten ei ole välttämätöntä käyttää tehosekoittimessa, jos juurekset ovat valmiiksi riittävän hienona raasteena. Silloin kuitenkin valmiista murekkeesta voi tulla jonkin verran murenevampaa.

    VastaaPoista