Kasvisruokaan tutustuville

Kasvisruoan suosio kasvaa jatkuvasti, eikä ihme - onhan se hyvin tehtynä maukasta, terveellistä, ekologista ja eettistä.
Monet ystävistäni ovat alkaneet syödä enimmäkseen kasvisruokaa maun takia ilman sen kummenpaa periaatteellista taustaa.
Kasvisruoka ei suinkaan tarkoita pelkkää salaattia ja mauttomia pakastevihanneksia (niinkuin minäkin joskus kuvittelin), vaan se voi olla todella herkullista.

Ravitsemuksesta
Mikäli aiot siirtyä kokonaan kasvisruokavalioon, on hyvä ottaa selvää jonkin verran ravitsemuksellisista seikoista. Oikein koostettu kasvisruokavalio sisältää kaikki ihmisen tarvitsemat ravintoaineet, mutta lihan korvaaminen pelkällä salaatilla johtaa nopeasti puutostiloihin. Vegaaniliiton sivuilla on paljon tietoa aiheesta.
Nyrkkisääntö on, että liha, kana ja kala tulee korvata vastaavalla määrällä jotain proteiinipitoisia kasvikunnan tuotteita, kuten pavuilla, linsseillä tai soijalla. Nämä sisältävät myös runsaasti rautaa.
Kasvisruokavalio on monessa suhteessa helposti sekaruokavaliota terveellisempi, sillä kasvisruoka sisältää paljon kuituja, vitamiineja ja hyviä rasvoja, eikä lainkaan kolesterolia. Monet ravitsemusasiantuntijat suosittelevat kasvisten osuuden lisäämistä ruokavaliossa.

Mistä aloittaa?
Itse aloin kasvissyöjäksi vähitellen, vegaaniksi vielä hitaammin. Kannattaa ensin tutustua rauhassa erilaisiin kasvisruokiin. Helppoja aloittelijan kasvisruokia ovat erilaiset pastakastikkeet (esim. napolitana) ja  aasialaiset ruuat (esim. tulinen wokki). Monista tutuista ruuista saa muunneltua kasvisversioita (esim. makaronilaatikosta), mutta maku on toki hieman erilainen.
Kannattaa selailla myös muita blogeja, joita on listattuna sivun oikeassa laidassa.